A fahéj az ősz
és a tél nagy kedvence. Illetve az én kedvencem is. Szeretem inni, enni vagy szagolni. De nem szeretem, amikor a kedvenceimet
próbára teszik, lásd: pizzás csiga, makaróni pizza, húsos palacsinta. Így
kicsit tartottam a fahéjas csigától is bármennyire szeretem a fahéjas dolgokat.
De azért nagyon kíváncsi voltam. A csapó csattant egyszer a tészta pedig a
kukában landolt. Óriási hibát követtem el. Cukros langyos tejbe fel kellett
volna futtatnom az élesztőt, de közben elfelejtettem levenni a tűzhelyről a
tejet így az felforrt az élesztő meg csak úszkált. Bár sejtettem, hogy ez
valószínűleg nem jó, azért beleöntöttem a többi hozzávalóhoz és
összegyurmáztam, de természetesen nem kelt meg és így már csak a kuka megoldás
maradt. Pár óra mérgelődés és szitkozódás után csapó kettő és hozzáláttam ismét
a fahéjas csigának, és jé, sikerült. Íme, a recept:
Hozzávalók:
2,5 dl tej
8 dkg vaj
10 cukor
65 dkg liszt
1 csomag élesztő
csipet só
2 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
fahéj
Egy lábosba beletesszük a cukrot és a tejet majd
melegítjük, ujjacskánkkal megvizsgáljuk, ha langyos lehúzzuk a lábost és belemorzsoljuk
az élesztőt, ez után pedig hagyjuk, hogy felfusson (lent kép). Közben egy
nagyobb tálba beletesszük a lisztet, vajat (én margarint használtam), vaníliás
cukrot, sót, tojásokat, 1 teáskanál fahéjat. Ha felfutott az élesztő beleöntöm
a nagy tálba és összedolgozom a már bent lévő hozzávalókkal (én egy kicsit
különálló részbe öntöttem az élesztőt és csak szépen lassan dolgoztam hozzá a
többit). Ha szépen összedolgoztuk letakarjuk és kb. fél órára félre tesszük és
várunk. Ezt követően kinyújtjuk, olvasztunk vajat (én margarint), rákenjünk a
kinyújtott tésztára, ezután kristálycukrot és fahéjat keverünk össze, minél
több benne a fahéj annál fahéjasabb íze lesz a csigának.
Ezzel megszórjuk, majd feltekerjük a tésztát és elkezdjük felvágni.
Előmelegített sütőben megsütjük, ha kész porcukorral meghintjük a csiguszokat.
Ui.: Miután megkelt a tészta és
kettő cipóra vágtam és másikat nem fahájasporcukorral szórtam meg, hanem
cukrozott kakaóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése