A hideghez
hozzátartozik a kürtöskalács, és a kürtöskalácsok közül is a fahéjas. Már
régóta kinéztem egy receptet, egy kürtöskalács receptet, de erőt illetve
papírtörlő gurigát kellett gyűjtenem. De a héten elkészítettem, isteni finom
lett (nem viccelek), de ezzel a módszerrel nagyon idegölő. Első lépésben az
összegyűjtött gurigákat alufóliával bevontam. Majd elkészítettem a tésztát:
-
2evőkanál kristálycukrot és 2,5 dl tejet
egy lábosba tettem (külön tejes lábasunk van, mert anyukám szerint ez
célszerű:D), rátettem a tűzhelyre, majd
miután langyos lett a tejci, lehúztam és belemorzsoltam az élesztőt (1 csomag),
és vártam, amíg felfut.
-
Amíg az élesztőm futott és beért volna a
célba, addig egy tálba tettem a következőket: 50 dkg
liszt, 2 tojás, 8 dkg vaj, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor. Miután az
élesztő célba ért, beleöntöttem a tálba, ahol a többi hozzávaló szeretettel
várta és együtt lubickoltak. Szépen összegyurmáztam, majd letakartam és hagytam
megkelni.
-
Kb. 1órát pihentettem a
tésztát és rágtam a körmöm, hogy vajon megkel vagy nem kel meg, kuka vagy sütő.
Hál’ istenek az utóbbi történt.
-
Megfeleztem az óriásira
növekedett tésztát, majd kinyújtottam először az egyiket majd a másikat és csíkokra
vágtam.
-
Az alufóliával bélelt
gurigát olvasztott vajjal megkentem (lehet, nem kell, ezt magam találtam ki) és
rátekertem a csíkokat, újra és újra. Egyik gurigát követte a másik guriga.
-
A feltekert csíkokat
megkentem tojással és megszórtam minden oldalát fahéjas cukorral (fahéj és
kristálycukor ízlés szerint)
-
Belehelyeztem a margarinnal
kikent tepsibe és irány a sütő.
-
A sütőből többször kikaptam
és forgattam, ez baromi macerás volt. Legközelebb grillen vagy
kürtöskalácssütőben csinálom. Persze ha lesz legközelebb és lesz olyan
készülékem.)
-
Kalácsok egyébként akadálymentesen
lejönnek a gurigáról sütés után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése