2013. február 22., péntek

Két keréken



Eper turmix az asztalon, ujjak a billentyűzeten, bringám pedig a pincében téli álmot alszik, kisebb nagyobb megszakításokkal. Tavaly városra költöztettem, ott jobban ki tudom használni. Kettőnk kapcsolata egyébként egy szép májusi napon kezdődött kb. 4-5 éve, egy városi kirakatban. Nem ő volt az egyetlen az életemben, volt pótkerekes, volt, amelyik horzsolt, amiken babákat szállítottam, és volt, amelyikkel a kezemet törtem.  De továbbra is szeretek bicajozni. És talán alig akad ember, aki nem tanult volna meg már kisgyermekként biciklizni. Nekem városi biciklim van, de alkalmanként túrázásra is használom. 

És hogy miért jó két keréken:
Fejleszti az állóképességet
Javítja a kalóriafelhasználást
Szinte minden izmot megmozgat, leginkább a combot és a feneket formálja
DE! A felsőtestrész kevésbé van terhelve, a hát, a váll, karok csak tartómunkát végeznek, és hajlamosak vagyunk hajlott háttal és feszes nyakkal tekerni, ezért közben hosszabb vagy gyakori kerékpározáskor érdemes háterősítő gyakorlatokat végezni, így elkerülhető az izommerevség.
Erősíti a térdszalagokat, segíti rehabilitációját
DE! Ízületi fájdalmak (nyak, váll, csukló) jelentkezhetnek, ha a kerékpár nincs megfelelően beállítva
Amire figyelnünk kell:
Ha nem szaküzletben vásároljuk a kerékpárt, akkor használat előtt nézzük, vagy nézessük át (kerék, váz, kormány, ülés, fék, világítás), ezeket egyébként érdemes egy-egy hosszabb táv előtt is átnézni,
Ne feledkezzünk meg a KÖTELEZŐ tartozékokról sem (fehér színű első lámpa, piros színű hátsó lámpa, min. 1 fényvisszaverő prizma, első és hátsó fék, csengő, borostyánsárga színű küllő prizma, lakott területen kívül és rossz látási viszonyoknál láthatósági mellény, 40km/h felett sisak)
Műanyagból készült fék, fékkar, hajtókar helyett előnyösebb az alumíniumból készült.
Nagy figyelmet fordítsunk a váltó minőségére, az a legelső, ami elromolhat a bicajon (ezt tudom igazolni)
A nyereg akkor van megfelelő magasságban, ha a pedált alsó helyzetbe állítva kényelmesen elérjük a sarkunkkal
Látványos versenyek:
Tour de France
Giro d’Italia
Vuelta
Felhívás:

Forrás: www.bringawiki.hu, wellness magazin, cyclechic.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése